Skal du kjøpe konfirmasjonsgave?
Ønsker du å tenke litt «utenfor boksen»?
Vi har nettopp vært i konfirmasjon til to unggutter i familien. I den anledning gjorde vi veldig grundige undersøkelser for å finne gode, rimelige og (ikke minst) nyttige konfirmasjonsgaver.
Derfor har vi samlet de 15 beste tipsene i denne artikkelen. Her får du garantert noen gode gavetips til konfirmasjonen som du neppe hadde tenkt på!
1. En god koffert
Avbildet:
1. Koffert i rosa – Hard ABS / polykarbonat
2. Original 3d koffert med tøft utseende
3. Rullende bagasje oxford
En konfirmant skal snart ta steget inn i de voksnes rekker. Og voksenlivet betyr som regel mye mer reisevirksomhet.
I 2017 gjennomførte nordmenn hele 11 millioner (!) flyreiser (kilde: Avinor). Så da forstår du kanskje hvor reiseglade vi nordmenn faktisk er. Og vi har bare grunn til å tro at dette tallet har økt de siste årene…
Selv fikk jeg en stor Samsonite-koffert da jeg var konfirmant. Som 14-åring så jeg ikke helt poenget med den. Men i ettertid har jeg vært utrolig glad for kofferten. Dette er et semi-unikt, men veldig nyttig gavetips!
2. Mobiltelefon eller PC
Avbildet:
1. iPhone 11 128GB (sort)
2. Macbook Pro 16 (2021) 2TB (stellargrå)
3. Lenovo ThinkPad E14 G2 14″ Full HD
Dyr forbrukerelektronikk er noe de færreste 14-åringer har råd til selv. Men både mobiltelefon og PC er noe en «moderne» 14-åring brukes slavisk.
Vi vet at mobiltelefoner er veldig dyre i disse dager. Derfor kan det være fint å slå seg sammen med noen andre gjester og kjøpe en ny iPad, mobil eller Mac.
Eksperttips!
Du bør selvfølgelig alltid handle forbrukerelektronikk på nett. Ofte sparer man 15-20 % sammenlignet med priser hos Elkjøp og andre elektronikk-kjeder.
Vi anbefaler Komplett.no og Tretti.no for kjøp av mobil og PC på nett.
3. Aksjefond
Det å gi penger som investeres i fond er veldig smart. Selv har jeg økonomiutdannelse (5 år) og klarer sånn halvveis å navigere i jungelen av tilbud.
Hvis du ikke har peiling på aksjer og investering, så vil jeg anbefale deg å kjøpe et indeksfond. Disse har lave kostnader og gir som regel god avkastning over tid.
Sammen med aksjefond-investeringen bør du legge ved en «kontrakt» som sier at pengene ikke skal tas ut eller brukes før konfirmanten har fylt 18 år.
4. Penger
Når 95 % av alle konfirmanter blir spurt om hva de ønsker seg, så svarer de:
«Penger, selvfølgelig!»
Og til tross for at det er den vanligste gaven, så er det på ingen måte en dårlig gave. Det er jo en grunn til at mange gir penger i konfirmasjonsgave.
Hvor mye penger bør gi, avhenger av flere faktorer.
- Er det et veldig nært familiemedlem som skal konfirmeres?
- Har du tidligere gitt konfirmasjonspenger til søster/bror av konfirmanten?
- Din egen privatøkonomiske situasjon.
Det kan også være veldig kult å gi pengene i en form for «pengeboks». Det å vippse over noen kroner er litt kjedelig. Det er mye finere når konfirmanten får pengene i kontanter – og helst i en fin gaveboks.
Eksperttips!
Du kan også fint spørre foreldrene til konfirmanten om hvor høyt beløpet skal være. På den måten blir det litt selvregulert. Det er kjipt hvis noen i familien gir 3000 mens andre gir 500 kroner.
5. En ordentlig fin reise
Da vi nylig var i konfirmasjon, så fikk konfirmanten en reise sammen med onkelen til Thailand!
Det var en helt genial gave, tenkte vi. Dette er nemlig med på å gi 14-åringen et minne for livet.
Hvor mange 14- og 15-åringer har vel ikke lyst på en uke på stranden i Phuket?
Anbefalt nettsted for å sjekke ut reiser: Momondo.no.
Hos Momondo kan du lett sjekke ut priser på ulike flybilletter og hoteller. Veldig enkel nettside å gjøre gode undersøkelser på!
6. En opplevelsesgave tilpasset konfirmantens interesser og alder
Anbefalte opplevelser for konfirmanten (som avbildet):
1. Kinodate med popcorn og brus
2. Luksuscruise for to
3. Alpakkavandring for to
Når vi først er inne på ferier: det finnes en rekke andre opplevelser en konfirmant har lyst på!
Nettsiden Youwish.no har samlet haugevis med spennende opplevelser. Flere av dem er «barnevennlige» samtidig som de er spennende for barn i 14- og 15-årsalderen.
Vi har lagt ved en rekke eksempler på det VI mener er gode opplevelser for en 14-åring. Men du kan selv klikke deg inn på Youwish.no om du ønsker å se hele utvalget. I skrivende stund har nettsiden listet opp over 820 forskjellige opplevelser!
7. En nyttig bok som forteller noe om voksenlivet
Anbefalte bøker som kan fungere som konfirmasjonsgave:
1. Alkymisten
2. Med livet foran seg
3. Fattig student
Hvis du skal kjøpe en bok, så må det være den riktige boken. La oss være ærlige: de aller færreste 14-åringer leser mange bøker. I dagens digitale verden er det andre fristelser som står foran litteratur i køen.
Derfor er det viktig at konfirmanten lærer noe av boken. Det er spesielt kult om boken har en dypere mening som gjør h*n rustet til voksenlivet.
Pixmanias bok-tips!
Vi har anbefalt tre bøker som kan være gode for en konfirmant. Bøkene er lettleste, gir en introduksjon til voksenlivet og er «ungdomsvennlige». Men du kan fint finne andre alternativer hos Norli.
8. Dyrt turutstyr
Avbildet:
1. Arcane Tote Pack
2. Helsport Trollheimen Sovepose (Herre)
Eller: det TRENGER jo ikke være så dyrt. Det viktigste er at turutstyret du kjøper er både nyttig og brukervennlig.
Vi nordmenn bruker mer og mer tid ute i naturen (kilde: sportsbransjen.no).
Når man bor i et så vakkert land som vi gjør, så er det veldig fint om du oppfordrer ungdommen til å komme seg mer ut. Og første steg på veien er å kjøpe noe turutstyr som både passer ungdommen (stilmessig), men også varer i mange år.
Eksperttips!
Vi i Pixmania handler alltid turutstyret vårt fra Chillout.no og Outnorth.no. Dette er norske nettbutikker nettbutikk med rask leveranse og veldig fornuftige priser på kvalitetsutstyr.
9. Personlig fotobok
Anbefalte nettbutikker for kjøp av fotobøker:
1. Fotoknudsen.no
2. Yoursurprise.no
Da vi nylig var i konfirmasjon, så mottok konfirmanten en fotobok. Dette var en bok som besto av bilder av vedkommende fra 1-årsalderen og til han ble 14.
Utrolig kult!
Det skal sies at en fotobok neppe er noe konfirmanten vil sette så stor pris på som 14-åring. Men når han/hun har blitt voksen, så er en slik minnebok et helt fantastisk verktøy for mimring.
10. Til gutta: barberingsutstyr!
Avbildet:
1. Remington StyleSeries Beard Trimmer B5
2. Mühle Barberhøvel R89
Når man kommer i konfirmasjonsalder, så er det også mye annet som begynner å skje med kroppen. Etter hvert må man begynne å barbere seg.
Dette barberings-settet er noe som helt garantert kommer til å bli tatt i bruk. Vi anbefaler for øvrig ALLTID lyko.no når man handler kosmetikk på nett.
11. Til jenter: Smykker!
Avbildet:
1. Armbånd Hot Indian summer
2. Edblad Glow necklace mini gold
Nettsiden Diamanthuset.no har kanskje Norges største utvalg av smykker. Her får du alt fra billige armbånd (ned til 200 kroner) til dyre gull-ringer som koster flerfoldige tusen kroner.
Et smykke er en gave som kan holde i veldig mange år. Dog er det viktig at du kjøper noe konfirmanten faktisk ønsker seg. Hvis du kjøper et tilfeldig smykke, så kan det rett og slett være et sjansespill.
12. Gaming-utstyr
Avbildet:
1. Playstation 5 Digital Edition
2. BenQ ZOWIE 24″ gamingskjerm XL2411K
Det er ikke sjelden at en del av ungdomstiden består av flere timer foran PC-en. Veldig mange av disse timene blir brukt til å spille dataspill.
I stedet for å prøve å motvirke denne trenden, så kan man heller prøve å kjøpe noe ordentlig gaming-utstyr.
Tips til kjøp av gaming-utstyr på nett!
Som gaming-avhengig, så har jeg brukt flere titusener av kroner på gamingutstyr i løpet av de siste årene. Og som regel finner du de beste tilbudene hos Komplett.no og Computersalg.no.
13. Hodetelefoner med lyddemping
Våre anbefalte modeller (som også er avbildet):
1. Bowers & Wilkins PX8
2. Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless
En av de beste konfirmasjonsgavene der ute er støydempende hodetelefoner. Dette er hodetelefoner som kan bli brukt «på farten» – eller hjemme i behagelige omgivelser.
Skulle konfirmanten ønske å lytte til lydbøker eller musikk, så er disse hodetelefonene helt perfekt.
Eksperttips!
Det er verdt å nevne at Hifiklubben.no har Norges klart beste utvalg av lydutstyr. I tillegg har de både rask frakt, men også hyggelige priser.
14. En god smartklokke
Avbildet:
1. Smartklokke med 1,3 tommers fargeskjerm – vanntett sportsklokke
2. Kello Huawei Watch GT 3 42mm
3. DENVER SW-161 – Svart – smartklokke med bånd – display 1.3″
«Smartklokke»-trenden har også nådd ungdommen. Nå er det kult å ha en Apple Watch (eller lignende) rundt armen.
Disse klokkene hjelper konfirmanten med en rekke ting. Nå er det ikke slik at en klokke lengre er bare en klokke. Disse moderne smartklokkene kan ringes fra, brukes til å holde styr på treningen – og flere har også GPS-sporing.
Verdt å vite!
En Apple Watch koster ofte fra 3000 kroner og oppover. Kjøper du en konkurrerende modell, så kan du få smartklokker helt ned til 500-600 kroner.
15. Snowboard eller langrennsski
Avbildet:
1. Salomon Lotus Snowboard
2. Atomic Redster X5 Green + M 10 GW Slalomski
Til tross for at de fleste konfirmasjoner blir holdt i april, så vet man at vinteren alltid kommer. Nordmenn elsker å stå på ski.
Men komplett langrennsutstyr og/eller snowboard er fryktelig dyrt. Nettopp derfor kan dyrt skiutstyr være den ultimate konfirmasjonsgaven. Vi anbefaler at du sjekker ut Outnorth.no hvis du skal kjøpe skiutstyr på nett.
Relevante artikler – andre gavetips fra Pixmania
Nå har du forhåpentligvis funnet noen gode idèer til konfirmasjonsgave. Men det kommer andre merkedager rett rundt hjørnet.
Du ser kanskje etter noen andre gavetips?
Her er noen av våre mest leste gavetips-artikler:
- Gaver til studenter – 20 gavetips til studenter av begge kjønn
- Gaver til 30-åringer – 18 gode gavetips til begge kjønn
- Gave til barnehageansatt – 19 gode gaver til barnehagen
Ofte stilte spørsmål
En konfirmasjonsgave bør være en gave som varer lenge og som kan brukes i mange år fremover. Konfirmasjonen er en viktig milepæl i et barns liv, og gaven bør være noe som reflekterer denne viktige dagen.
Det er også viktig å tenke på hva mottakeren ønsker og trenger, og ikke bare kjøpe den dyreste gaven. Ofte er det de enkleste og mest personlige gavene som er de beste.
Flere banker og forsikringsselskap har allerede forsket på dette.
I en artikkel oppgir Gjensidige at det er vanlig for foreldre å gi mellom 10,000-13,000 kroner. Onkler og tanter pleier å bruke rundt 1200 kroner. Venner og øvrige familiemedlemmer gir rundt 700 kroner til konfirmanten.
Det er vanlig å gi penger i konfirmasjonsgave, men man kan også gi andre gaver. Hva slags gave man gir, kommer an på hva barnet ønsker seg eller trenger. Det er jo ikke alltid at penger er det beste alternativet, selv om det er det mest populære.
Hvis du er usikker på hva tantebarnet ditt ønsker seg, kan det være lurt å spørre andre i familien eller barnets venner. De kjenner konfirmanten bedre enn deg, og kan gi deg gode tips.